Sociale Wandeling
Inschrijfformulier

Start eerstvolgende wandeling (onder voorbehoud):

NNB

NNB


Deze wandeling duurt een uur en kost €5,-. Minimaal 6 deelnemers.

Lokatie: Groote heide Hinsbeckerweg 55 in Venlo, het losloopgebied voor honden.

Contact, wandelen en verkennen zijn de primaire behoefte van een hond!Wandelen met je hond/pup in een groep is ideaal om je hond aan zijn primaire behoefte te voldoen en zo zijn energie kwijt te raken, het is een complete uitdaging, een geestelijke en lichamelijke bevrediging, socialisatie met andere honden, is goed voor jullie relatie door wederzijds respect en vertrouwen. Daarnaast is het voor beide actief, gezellig en dus ook nog gezond voor mens en dier! Het is van groot belang om uw hond/pup een relatie op te laten bouwen en sociaal in de omgang te zijn met soortgenoot. Honden zijn sociale wezens en hebben net als wij behoefte aan contact. Ook wij mensen doen dat geregeld door elkaar te op te zoeken bij een vereniging, feestje, of gewoon een praatje op straat tegen buurtgenoten enz. Dus is het voor een hond net zo belangrijk om vrij contact te kunnen maken en/of spelen voordat er wordt doorgelopen.We gaan tijdens deze wandelingen een uur lang, samen met een groep honden en baasjes, vrij in het bos, samen lopen, samen spelen, rennen en ravotten.

Honden zijn honden! Het zijn niet onze kinderen of vertrouwenspersoon, ze kunnen maar een gedeelte voldoen in deze rol voor de mens, maar het feit is.....het zijn en blijven honden. Honden zijn groeps dieren. Zodra de hond in huis komt wordt de familie de groep. Helaas, wat meestal gebeurt is dat de hond zijn natuurlijke instincten moet negeren, gewoon omdat de mens het zegt. Maar de mens kan gebruik maken van de natuurlijke instincten, behoeften, verlangens en lichaamstaal van de hond, door het gedrag te evalueren en sturen in plaats van te corrigeren. In het wild heeft de hond in de groep een positie of te wel een baan. Van dominante Alpha tot en met de laagste Omega, iedereen werkt voor de groep. Zolang de natuurlijke behoeften en verlangens van de groep en individu zijn voorzien, zullen ze blij en tevreden zijn met hun positie. De honden die op superieure wijze hun taak uitvoeren krijgen erkenning en behoren tot de groep. Als een individu van de groep zijn verplichtingen niet nakomt, om welke reden dan ook, zullen de andere leden van lagere rang hem uitdagen om zijn plek. Wanneer deze uitdagingen losbarsten onder de leden van de groep is het zelden dat er bloed wordt vergoten. In feite is er nauwelijks enig fysiek contact hooguit een bult of trekken aan de vacht. De uitdaging bestaat uit een serie van gedragingen o.a. grommen, tanden laten zien en blaffen. De sterkste overleven en de lagere werken hard om gewaardeerd te worden. De sterkste van de lagere worden beloond met de waardering van de senioren. Degene die niet compleet voor de groep gaat wordt verbannen of verjaagt. Dit is in principe “het groeps leven”. Het is nog nooit veranderd sinds duizenden jaren en zal ook niet veranderen, wel zijn de inzichten verandert. Het is allemaal een onderdeel van het natuurlijk selectieproces. In een gezond ecosysteem zonder invloed van buitenaf, zullen groepen eeuwig gedijen. Ziektes zijn zeldzaam en geboorteafwijkingen zijn bijna ongehoord. Er is wederzijds respect en genegenheid onder de leden. Alle leden van de groep zijn ervan overtuigd en staan te popelen om hun natuurlijke rol in het proces van het groepsleven te vervullen.

Honden in huis: Onze gedomesticeerde honden hebben nog altijd de natuurlijke instincten, behoeften en verlangens. Omdat een dier is “getemd” betekent het nog niet dat de instincten niet meer hetzelfde zijn. Sommige instincten zullen niet meer zo sterk zijn als van hun afstamming, maar ze zijn nog steeds aanwezig en is een ingewikkeld deel van de hond. Natuurlijke instincten hebben invloed op alle aspecten van het gedrag van een hond. Zodra een hond in de familie komt worden de natuurlijke groeps rollen ingevuld door de mensen. Honden begrijpen instinctief de noodzaak van een goed gevoel, mentaal en fysiek. In feite zijn wij van mening dat honden veel meer bezig zijn met hun fysieke en emotionele behoeften dan de mens. De meeste problemen worden veroorzaakt omdat een hond te weinig te doen heeft.

Wie kan er mee:

Wij zijn niet aansprakelijk voor ziektes, infecties, letsel en/of aandoeningen welke uw hond tijdens een wandeling op zou kunnen lopen.

Anya Perrée is Master Class Coach van de Koninklijke Nederlandse Politiehond. Zij traint, geeft les en coacht geleiders met (politie-, speur- en reddings)honden, één van de moeilijkste disciplines van Nederland.